Wednesday, June 6, 2012

ជំងឺ​គ្រុន​ពោះវៀន


ជំងឺ​គ្រុន​ពោះវៀន អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ជីវិត​បើ​មិន​ឆាប់​ព្យាបាលកណ្ដាល៖ ដោយ​សារ​តែ​ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​បង្ក​ការ​ឈឺចាប់​តិចតួច​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​ជំងឺ​ភាគ​ច្រើន​មិន​សូវ​មាន​ការ​ចាប់​អារម្មណ៍ ឬ​ភ័យខ្លាច​ចំពោះ​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​នោះ​ឡើយ។ ប៉ុន្តែ​វេជ្ជបណ្ឌិត​ដែល​មាន​ជំនាញ​បាន​ប្រាប់​ថា ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន គឺ​ជា​ប្រភេទ​ជំងឺ​ដ៏​ធ្ងន់ធ្ងរ​មួយ​ដែល​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ជីវិត​មនុស្ស​បាន ប្រសិន​បើ​គេ​មិន​យក​ចិត្ត​ទុកដាក់​ឬ​ប្រញាប់ប្រញាល់​ទៅ​ព្យាបាល ឬ​ព្យាបាល​គ្រាន់តែ​បាន​ធូរស្រាល ហើយ​សន្មត​ខ្លួនឯង​ថា ​ជា​សះស្បើយ​ហើយ​នោះ ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​មិន​អាច​ជាសះស្បើយ​បាន និង​បង្ក​ឲ្យ​ទៅ​ជា​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​ផ្សេងៗ​ទៀត ដែល​អាច​និយាយ​បាន​ថា​គ្រោះ​ថ្នាក់​បំផុត។លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត គង់ គឹមចាន់ ដែល​មាន​ជំនាញ​ខាង​ជំងឺ​ទូទៅ ជំងឺ​កុមារ និង​ធ្លាប់​បណ្ដុះបណ្ដាល​នៅ​ទីក្រុង​ហូជីមិញ​ប្រទេស​វៀតណាម បាន​និយាយ​ថា ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​នេះ​អាច​កើត​ឡើង​ចំពោះ​មនុស្ស​គ្រប់​វ័យ និង​គ្រប់​ប្រភេទ។ ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​គឺ​កើត​ឡើង​បណ្ដាល​មក​ពី​ការ​រស់នៅ​ក្នុង​បរិស្ថាន​មិនល្អ ការ​ហូបចុក​គ្មាន​អនាម័យ និង​ការ​ឆ្លង​ពី​មនុស្ស​ម្នាក់​ទៅ​មនុស្ស​ម្នាក់​ទៀត​តាម​ការ​ហូប​រួម​ ផឹក​រួម។ រោគសញ្ញា​សំខាន់ៗ នៃ​ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​គឺ​ ធ្វើ​​ឲ្យ​យើង​មាន​អាការៈ​រសាប់រសល់​ គំនិត​រវើរវាយ​ ឈឺក្បាល​ មាន​គ្រុន​ខ្លាំង​ឡើងៗ​ ដែល​សីតុណ្ហភាព​ឡើង​រហូត​ដល់​៤០​អង្សា​ក្នុង​រយៈពេល​៥​ទៅ​៧​ថ្ងៃ។ គ្រុន​ខ្លាំង​នៅ​ដដែល​ក្នុង​កម្ដៅ​ថេរ (៤០​អង្សា) អណ្ដាត​ស្ងួត។ ដោយ​ឡែក​នៅ​អាទិត្យ​ទី​៣ បើ​អ្នក​ជំងឺ​បម្រុង​នឹង​ជា កម្ដៅ​ចុះ​មក​​៣៧​អង្សា ហើយ​កម្លាំង​ក៏​ចាប់ផ្ដើម​មាន​ឡើង​វិញ។ លោក​បញ្ជាក់​ថា រយៈពេល​ព្យាបាល​ដោយ​ជាប់​លាប់ និង​​គោរព​តាម​ការ​ណែនាំ​របស់​គ្រូពេទ្យ​ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​នឹង​ជា​សះស្បើយ​រយៈពេល​មួយ​ខែ​ឡើង​ទៅ។ ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​ដឹង​ថា ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​ពេល​វា​កើត​ឡើង​ហើយ គឺ​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ធ្លាយ​ពោះវៀន រោគ​ហូរ​ឈាម​ខ្មៅ​ចេញ​ពី​ពោះវៀន បូស​ថ្លើម និង​ជំងឺ​បេះដូង ដែល​ជំងឺ​ក្លាយ​ទាំង​អស់​នេះ​អាច​បំផ្លាញ​ជីវិត​មនុស្ស​បាន។លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត គង់ គឹមចាន់ ​បាន​បញ្ជាក់​ម្ដង​ទៀត​ថា ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន គឺ​ជា​ប្រភេទ​ជំងឺ​ដែល​ចាំបាច់​ត្រូវ​ប្រុងប្រយ័ត្ន ព្រោះ​នៅ​​ពេល​ដែល​អ្នក​ជំងឺ​មិន​ទាន់​ជាសះស្បើយ​នោះ​ទេ​មេរោគ​អាច​ឆ្លង​ទៅ​មនុស្ស​ដទៃ​ទៀត​បាន​ដោយ​ងាយ​ព្រោះ​ឧច្ចារៈ និង​បស្សាវៈ​នៃ​មនុស្ស​មាន​ជំងឺ​គ្រុនពោះវៀន​ពោរពេញ​ទៅ​ដោយ​មេរោគ។ ​ចំណែក​​វិធី​ការពារ​​កុំ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​​គ្រុនពោះវៀន​ គឺ​គួរ​ផឹក​ទឹក​ដែល​ដាំ​ឆ្អិន កុំ​បរិភោគ​​អាហារ​ស្រស់ ចៀស​វៀង​ការ​បរិភោគ​ ងាវ លៀស ខ្ចៅ ដោយ​មិន​បាន​ចម្អិន​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ។ ការពារ​កុំ​ឲ្យ​រុយរោម​ម្ហូបអាហារ និង​ត្រូវ​លាង​ដៃ​ជាមួយ​សាប៊ូ​ជានិច្ច​មុន​បរិភោគ​អាហារ។ សំខាន់​បំផុត​នោះ គឺ​ត្រូវ​​ចាក់​វ៉ាក់សាំង​ការពារ​គ្រុនពោះវៀន។ ចំពោះ​វិធី​ព្យាបាល​វិញ គឺ​លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​បាន​ណែនាំ​ឲ្យ​អ្នក​ជំងឺ​សម្រាក​ក្នុង​បន្ទប់​ស្អាត​ធំ​ទូលាយ​មាន​ពន្លឺ​ព្រះអាទិត្យ​ចេញ-ចូល​ដោយ​​គ្រប់គ្រាន់។ ខ្លួន​ប្រាណ​អ្នក​ជំងឺ​ត្រូវ​ស្អាត​ជានិច្ច។ បើ​ចាំបាច់​អ្នក​ជំងឺ​ត្រូវ​ជុះ​នោម​ដាក់​ក្នុង​កន្ថោរ​​ដែល​មាន​ទឹក​ ក្រេហ្សីល (Cresyl)។ ត្រូវ​ដុសលាង​មាត់​ជា​ច្រើន​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ ដោយ​ទឹក​ក្ដៅ និង​ប្រ​ថ្នាំ​ដុស​ធ្មេញ​ដើម្បី​សម្អាត​ធ្មេញ។ ត្រូវ​ដាក់​ទឹកកក​លើ​ក្បាល លើ​ពោះ ឬ​ត្រង់​បរិវេណ​បេះដូង។ ចំណែក​អាហារ​វិញ​គឺ​ត្រូវ​ផ្ដល់​នូវ​អាហារ​រាវៗ ហើយ​និង​ភេសជ្ជៈ​ជាច្រើន​ដល់​អ្នក​ជំងឺ ក្នុង​នោះ​ទឹកដោះគោ​ប្រមាណ​១​លីត្រ​ដល់​២​លីត្រ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ។ បន្លែ​ស្ងោរ​កន្លះ​លីត្រ ទឹក​ក្រូច​ពោធិ៍សាត់​កន្លះ​លីត្រ។ ក្រោយ​ពេល​បាត់​គ្រុន​រយៈពេល​៦​ថ្ងៃ ត្រូវ​ផ្ដល់​បបរ​ស៊ុត សាច់​ត្រី​បន្តិច​បន្តួច។ តែ​បើ​អ្នក​ជំងឺ​មាន​អាការៈ​ក្ដៅខ្លួន​ឡើង​វិញ​គឺ​ត្រូវ​ផ្ដល់​អាហារ​រាវ​វិញ​ជា​បន្ទាន់។ ចំណែក​ការ​ប្រើប្រាស់​ឱសថ​ព្យាបាល​វិញ គឺ​អនុវត្ត​ត្រឹមត្រូវ​តាម​ការ​ណែនាំ​ និង​ផ្ដល់​ថ្នាំ​ពី​គ្រូពេទ្យ​ដែល​មាន​ជំនាញ​ច្បាស់លាស់។គួរ​បញ្ជាក់​ថា លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត គង់ គឹមចាន់ មាន​ជំនាញ​ច្បាស់លាស់​ខាង​ជំងឺ​ទូទៅ និង​កុមារ និង​បាន​បញ្ចប់​ការ​សិក្សា​នៅ​ទីក្រុង​ហូជីមិញ​ប្រទេស​វៀតណាម។ បច្ចុប្បន្ន​លោក​ជា​គ្រូពេទ្យ​ព្យាបាល​នៅ​បន្ទប់​ពិគ្រោះ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ស្ថិត​នៅ​សង្កាត់​ព្រែក​ត្នោត​ស្រុក​ពញ្ញាឮ ខេត្ត​កណ្ដាល៕